Deze gastcolumn verscheen op 28 juli 2022 op GoldRepublic
De prijzen van goud en Bitcoin zijn de laatste maanden verder gedaald, ondanks alle onrust op de financiële markten en de voortdurende oorlog in Oekraïne. De goudprijs is bijna weer terug op het niveau van begin dit jaar, terwijl de virtuele munt dit jaar bijna in prijs gehalveerd is. Dat terwijl goud bekend staat als veilige haven en cryptomunten een veelbelovend alternatief zijn voor een falend geldsysteem. Waarom staan de koersen van goud en Bitcoin onder druk? En wat kunnen we de rest van dit jaar verwachten?
Waarom daalt de goudprijs?
Toen de oorlog in Oekraïne begon steeg de goudprijs naar een record van €60.000 per kilo. De onzekerheid was groot en beleggers zochten massaal hun toevlucht in de zekerheid van edelmetalen. Toen de oorlog vorderde kwam de markt iets meer tot rust en leverde goud een deel van de winst weer in.
Door de oorlog zijn de energieprijzen gestegen, waardoor ook de inflatie omhoog schoot. In reactie daarop begon de rente op staatsobligaties te stijgen en kondigden verschillende centrale banken renteverhogingen aan. De Federal Reserve heeft inmiddels drie renteverhogingen doorgevoerd, terwijl de ECB voor het eerst sinds 2011 weer een rentestap heeft gezet. Centrale banken moeten iets doen, omdat hun geloofwaardigheid anders op het spel staat.
Of de renteverhogingen ook het gewenste resultaat zullen opleveren, dat is nog maar zeer de vraag. Een renteverhoging doet namelijk niets om de hoge energieprijzen omlaag te brengen. En als het wel werkt dan is het om de verkeerde reden, namelijk vraaguitval als gevolg van een deflatoire crisis. En dan is het ook nog maar de vraag of centrale banken wel zoveel invloed hebben op de rente. De marktrente was immers al eerder gestegen en is de laatste weken alweer wat gedaald.
Wat de goudprijs ook onder druk zet is de vlucht naar liquiditeit. Veel beleggingen zijn in waarde gedaald en de vooruitzichten voor de economie zijn verslechterd. Beleggers die verlies hebben geleden op andere beleggingen moeten dan soms ook wat goud verkopen. Ook dat is een reden waarom de goudprijs momenteel onder druk staat.
Waarom daalt Bitcoin?
De prijsdaling van Bitcoin begon al veel eerder, namelijk eind vorig jaar. Toen daalden de koersen van cryptomunten tegelijk met populaire technologieaandelen als Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google (FAANG). Door de lage rente ging er veel speculatief geld naar groeiaandelen en cryptomunten, een trend die eind vorig jaar abrupt stopte door tegenvallende groeicijfers en een stijgende rente. Beleggers deden de meest risicovolle beleggingen in de verkoop.
Veel speculatief geld stapte uit de markt, waardoor de koersen van cryptomunten onderuit gingen. Daar kwam bij dat sommige stablecoins begonnen te wankelen, waardoor de partijen achter deze munten hun onderpand in de vorm van Bitcoins moesten verkopen. Zo probeerde het bedrijf achter de stablecoin TerraUSD de waarde van de munt te ondersteunen door haar eigen Bitcoins te verkopen. Er zijn de laatste maanden meer van dit soort voorbeelden geweest, waardoor er veel verkoopdruk kwam op Bitcoin. Dat versterkte de koersdaling.
Is dit een moment om goud te kopen?
Ten aanzien van de goudprijs zijn er twee dingen die we nu in de gaten moeten houden: de ontwikkeling van de rente en de waarde van de dollar. Stijgen de dollar en de rente nog verder, dan is dat ongunstig voor goud. De vraag is echter of het zover zal komen, want het zal voor centrale banken heel moeilijk worden om de rente nog verder te verhogen. De markt heeft nu voorgesorteerd op verdere renteverhogingen, terwijl de economie door hoge energieprijzen en hoge inflatie nu al zeer fragiel is. Steeds meer mensen kunnen zelfs niet meer rondkomen. Als de economische situatie verder verslechtert en deflatoire krachten de overhand krijgen, dan zullen centrale banken hun monetaire koers weer radicaal moeten wijzigen. In dat geval kan de goudprijs weer flink omhoog schieten.
Uit onderzoek van de World Gold Council is bovendien gebleken dat de goudprijs historisch gezien meestal daalt in aanloop naar een renteverhoging, om vervolgens weer te stijgen als die renteverhoging een feit is. Dat zou betekenen dat dit een gunstig moment is om in goud te stappen. Ook in een deflatoir scenario blijft goud overigens interessant, omdat de prijs van het edelmetaal dan minder hard daalt dan die van andere beleggingen.
De goudprijs stijgt vaak weer na een renteverhoging door de Fed (Bron: World Gold Council)
Is dit een goed moment om Bitcoin te kopen?
Ten aanzien van Bitcoin lijkt er nu al een interessant instapmoment te zijn. Volgens cijfers van Glassnode, een bedrijf dat analyses uitvoert op de blockchain, is het meeste speculatieve geld nu al uit de markt. Dat blijkt uit het feit dat inmiddels 80% van alle Bitcoin posities weer langer dan drie maanden stil ligt. De laatste keren dat dit aandeel boven de 80% lag was aan het einde van de bear markets van 2012, 2015 en 2018. Daarna steeg de prijs van cryptomunten weer. Uit onderzoek van Coinshares, een aanbieder van crypto-gerelateerde beleggingsproducten, blijkt dat de shortposities van beleggers steeds minder hard oplopen. Dat kan betekenen dat de bodem bereikt is en dat beleggers verwachten dat de koers niet veel verder meer zal dalen.
De prijs van Bitcoin zakte eind juni onder de €20.000 en bereikte daarmee het laagste niveau in ruim anderhalf jaar. Maar de laatste weken lijkt de koers van Bitcoin uit te bodemen en de weg naar boven weer op te zoeken. Resultaten uit het verleden bieden uiteraard geen garanties voor de toekomst, maar dit zou dus wel eens een goed moment kunnen zijn om in te stappen of bij te kopen. De grootste daling lijkt inmiddels achter de rug en fundamenteel is Bitcoin nog steeds een interessant instrument om vermogen buiten het financiële systeem op te slaan en te verplaatsen.
Heeft Bitcoin de bodem bereikt? (Bron: Glassnode)
Op Geotrendlines houden we de geopolitieke, monetaire en financiële trends scherp in de gaten en publiceren we op regelmatige basis over de onderwerpen die we in ons boek hebben behandeld.
Klik hier om het boek Van Goud tot Bitcoin! te bestellen
Deze gastcolumn verscheen op 28 juli 2022 op GoldRepublic