Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen goud en Bitcoin? En in welke omstandigheden is het beter om goud of juist cryptomunten te hebben? Die vragen beantwoordt Frank Knopers van Geotrendlines in een nieuwe aflevering van Goudkoorts Gasten bij GoldRepublic. Hij legt uit dat beide bezittingen buiten het zicht van overheden en centrale banken circuleren en geen tegenpartijrisico kennen. Daardoor zijn beide geschikt om te ontsnappen aan financiële repressie, zoals negatieve rente en economische sancties.
Volgens Frank Knopers is goud nog steeds interessant, omdat centrale banken grote goudvoorraden in hun kluis hebben liggen. Dat betekent dat ze in tijden van crisis het goud kunnen gebruiken voor een monetaire reset. Denk bijvoorbeeld aan een herwaardering van goud om de implosie van een op schulden gebaseerd systeem op te vangen. Als voorbereiding op dat scenario hebben verschillende landen de laatste jaren goud gekocht en teruggehaald.
Bitcoin speelt volgens Knopers in het huidige monetaire systeem een andere rol, omdat de meeste centrale banken daar geen positie in hebben. Zij proberen cryptomunten dan ook te bestrijden, wat ze nu al doen met de ontwikkeling van digitaal centralebankgeld. Deze nieuwe vorm van geld lijkt op het eerste gezicht veel op een cryptomunt, maar dat is het absoluut niet. Waar cryptomunten volledig decentraal zijn is het digitale centralebankgeld juist sterk gecentraliseerd.
Dit artikel verscheen eerder op Geotrendlines